Kazni za neprevidne kolesarje

Kazni za neprevidne kolesarje

Cestnoprometni predpisi veljajo tudi za kolesarje, ne samo za voznike motornih vozil. Prav tako morajo kolesarji paziti na nekatere posebne predpise, ki med drugim določajo tudi to, kakšne bodo kazni v primeru prekrška. Te predpise je pametno poznati, da se jih lahko držimo in se kaznim izognemo, druga rešitev pa je ta, da se izognemo uporabi kolesa na prometnih cestah – nosilec za kolesa omogoča enostaven prevoz kolesa do urejenih poti v naravi, kjer je možno kolesariti še bolj brezskrbno.

Kazni za prometne prekrške na kolesu sicer niso posebej visoke. Najbolj bodo možje postave po žepu udarili tiste, ki se drznejo na kolo zavihteti v vinjenem stanju – za vožnjo pod vplivom alkohola je zagrožena kazen od 300 do 1200 evrov, odvisno od vsebnosti alkohola. Dokaj dragi so lahko tudi prekrški pri prečkanju ceste na semaforiziranem križišču, če seveda luč za kolesarje ni zelena – skozi rumeno luč se lahko zapeljemo le v primeru, da se ob prikazu rumene barve ne moremo več varno zaustaviti, predvsem pa ne gre prehitevati pred prižigom zelene luči, kazen znaša 160 evrov. Prevožena rdeča luč bo razumljivo nekoliko dražja, prekrškarja bo stala 250 evrov.

Ostali prekrški so »cenejši«, a tudi pogostejši. To je recimo vzporedna vožnja dveh ali več kolesarjev, uporaba mobilnega telefona med vožnjo, tudi uporaba slušalk ali drugih naprav, ki ovirajo pozornost kolesarja. Veliko prekrškov se nanaša tudi na prometno ureditev, na primer vožnja po cestišču, kjer je na voljo kolesarska steza, ali pa vožnja v napačno smer na cesti ali na kolesarski stezi. Spet dober razlog, da kolo po cestah prevažamo na nosilcu za kolesa, zapeljemo pa se le po naravnih poteh.

Z nekaj previdnosti in s poznavanjem pravil se je možno kaznim učinkovito izogniti, pa tudi preventiva je lahko zelo dobra izbira – kolesarjenje v naravi ni tako močno regulirano kot na prometnih cestah!

Izberi vlečno kljuko

Izberite znamko in model vašega avtomobila

z vami že 25let

Zakaj izbrati nas

Vlečna kljuka predstavlja ključno povezavo med vozilom in prikolico. V našem podjetju nudimo homologirane vlečne kljuke.

  • 25 let tradicije
  • Hitra in kvalitetna montaža
  • Skrite, avtomatske vlečne kljuke
  • Lasten razvoj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.