Nosilnost in obremenitev vlečnih kljuk

Nosilnost in obremenitev vlečnih kljuk

Vsaka vlečna kljuka ima določene specifikacije, ki jih moramo vestno upoštevati. Med najpomembnejšimi podatki je vsekakor nosilnost, ki nam pove, kako težak tovor lahko prenašamo oziroma vlečemo za vozilom. Običajno sta podani dve številki, ki določata maksimalne obremenitve v dveh smereh – najprej je podana maksimalna teža tovora, ki ga vlečemo, nato pa maksimalna teža tovora, ki ga nosimo na vlečni kljuki. Praviloma lahko vlečemo bistveno težje tovore, praktično vsaka vlečna kljuka omogoča vleko tovora s težo ene tone, medtem ko je sama nosilnost kljuke pogosto bistveno manjša, morda le okoli 50 kilogramov. Te omejitve moramo upoštevati, če želimo tovor prevažati varno in brez težav.

Maksimalna vertikalna obremenitev

Problematična je predvsem vertikalna obremenitev, ki je lahko zelo varljiva. Vlečna kljuka brez težav zdrži obremenitve, mnogo višje od predpisane maksimalne omejitve – težava namreč ni v vzdržljivosti kljuke, temveč v obremenitvah, ki vplivajo na upravljanje avtomobila. Ravno zato so omejitve pogosto kar stroge in običajno nimajo veliko opraviti s samo vlečno kljuko.

Maksimalna vertikalna obremenitev je določena v tehnični dokumentaciji vozila, odvisna pa je tudi od nekaterih dejavnikov pri prevozu tovora. V primeru, da kljuko preobremenimo, se bistveno poslabšajo vozne lastnosti vozila – ob prevelikem pritisku na kljuko se sprednji del vozila dvigne, kar močno oteži upravljanje. Prav tako je lahko problematična sila v nasprotni smeri, če prikolica dviga zadnji del avtomobila, običajno zaradi neustrezne razporeditve tovora.

Maksimalna horizontalna obremenitev

Vlečemo lahko več tovora, saj je sila v tem primeru simetrična. Seveda moramo tudi v tem primeru upoštevati določene omejitve in zmogljivosti vozila, da se ne pripeti kakšna nevšečnost na terenu – pretežak tovor vpliva na vozne lastnosti vozila, predvsem v ovinkih. Res pa je, da je vlečna zmogljivost vozila in kljuke običajno precej večja od obremenitev, ki jih tovor dejansko povzroča, tako da lahko brez skrbi vozimo tovor, s katerim se pogosto srečujemo.

 

Izberi vlečno kljuko

Izberite znamko in model vašega avtomobila

z vami že 25let

Zakaj izbrati nas

Vlečna kljuka predstavlja ključno povezavo med vozilom in prikolico. V našem podjetju nudimo homologirane vlečne kljuke.

  • 25 let tradicije
  • Hitra in kvalitetna montaža
  • Skrite, avtomatske vlečne kljuke
  • Lasten razvoj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.