Premišljena uporaba vlečne kljuke

Premišljena uporaba vlečne kljuke

Že res, da so vlečne kljuke lahko izjemno kakovostne in zanesljivo nameščene na vozilo, a pri uporabi še vedno zahtevajo veliko pozornosti. Predvsem ne smemo pretiravati s tovorom, ki bo preveč obremenil kljuko ali vozilo, dobro pa se moramo privaditi tudi na drugačne vozne lastnosti in nekatere druge spremembe.

Lastnosti kljuke in tovora

Vlečna kljuka mora biti pripravljena na tovor, ki ga nameravamo prevažati. S tem mislimo predvsem na nosilnost kljuke, ki najbolj neposredno odloča o tem, ali bomo lahko tovor sploh prevažali ali ne. Seveda pa je kljuka podvržena tudi drugim obremenitvam, zato je treba tako kljuko kot tovor vnaprej pripraviti za varno in zanesljivo uporabo. Tovor naložimo enakomerno, tako da je teža lepo porazdeljena. Če je le možno, zagotovimo kar se da nizko težišče, najboljše vozne lastnosti zagotovimo tako, da najtežji tovor namestimo nekoliko v ospredje prikolice. Pazimo tudi na to, da bo tovor ostal na svojem mestu, običajno temu služijo povezovalni trakovi in vrvi.

Vozne lastnosti vozila pri prevozu tovora

Ne pozabimo, da se pri prevažanju tovora spremenijo vozne lastnosti vozila. Nekatere spremembe so zelo očitne – pripraviti se je treba na primer na to, da ob pogledu v vzvratno ogledalo ne bomo imeli tako dobrega razgleda. Splača se namestiti dodatno ogledalo, če imamo zelo dolg ali velik tovor. Upoštevajmo pa tudi druge obremenitve, ki jih prinaša tovor na vlečni kljuki. Preverimo tlak v zračnicah, prav tako sledimo tudi obrabi pnevmatik, če se s prevažanjem tovora ukvarjamo redno. Dodatna teža namreč predstavlja večjo obremenitev in hitrejšo obrabo za gume.

Pri prevažanju tovora se poveča zavorna razdalja, povečajo se tudi obremenitve na zavorah. Pametno je voziti nekoliko počasneje, poleg tega moramo uskladiti zavore na vozilu in na prikolici. Ob večjih obremenitvah zaradi prevažanja tovora lahko hitreje pride do pregrevanja vozila in porabe ključnih tekočin, zato se splača nekaj dodatne pozornosti nameniti vzdrževanju vozila.

 

Izberi vlečno kljuko

Izberite znamko in model vašega avtomobila

z vami že 25let

Zakaj izbrati nas

Vlečna kljuka predstavlja ključno povezavo med vozilom in prikolico. V našem podjetju nudimo homologirane vlečne kljuke.

  • 25 let tradicije
  • Hitra in kvalitetna montaža
  • Skrite, avtomatske vlečne kljuke
  • Lasten razvoj

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.